Bio producten beter begrijpen

Iedereen weet het, de biologische landbouw is vandaag de dag onvermijdelijk. Maar “bio”, wat wil dat nou precies zeggen ?

Onze doelstelling

Respect voor de natuur

Bio staat voor meer respect voor de natuur, en dan in het bijzonder het gebruik van kwaliteitsingrediënten uit de biologische landbouw. Fruit wordt geteeld zonder pesticiden en met respect voor de seizoenen. Melk komt van koeien die biologisch gevoederd worden.

Als een product of merk het label “bio” op zijn verpakking wil gebruiken, moet het voldoen aan zeer strenge wetgeving. De termen “bio” en “biologisch” zijn wettelijk beschermd: producten moeten aan strenge voorwaarden voldoen en worden specifiek gecontroleerd door onafhankelijke certificerende instanties.

Biologische voedingsproducten die in de Europese Unie worden voorverpakt, zijn herkenbaar aan het Europese bio label (twaalf sterren die een blad vormen), eventueel aangevuld met andere labels zoals officiële nationale keurmerken (zoals AB in Frankrijk) of private nationale labels (bijvoorbeeld Biogarantie® in België).

Enkele voorbeelden van de basisprincipes van biologische landbouw en veeteelt:

  • Geen gebruik van pesticiden of synthetische kunstmest: bio boeren gebruiken enkel biologische meststoffen (mest, compost of andere natuurlijke middelen).
  • Meerjarige vruchtwisseling: wisselbouw verbetert de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem.
  • Dieren hebben voldoende ruimte en kunnen ook naar buiten wanneer het weer dat toelaat. Ze worden biologisch gevoederd en een groot deel van het voer wordt op de boerderij zelf of lokaal geproduceerd.

De vereisten van bio

Om bio te zijn moet de landbouw voldoen aan strenge regels van het bestek voor biologische landbouw. Hierop wordt het gecontroleerd door frequente inspecties van certificatie-instellingen.

Het duurt twee tot drie jaar voordat een boer biologisch is, zodat zijn land een natuurlijke vruchtbaarheid kan vinden. Hierdoor hij zijn koeien kan voeren met de producten van zijn boerderij.